Titel: Då barnen fällt sina tänder ……….

Meddelare: Karin Hellbom  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ängom

Då barnen fällt sina tänder ha de brukat släppa ned dessa i "sprundet" på golvet och säga: "Mus, mus, ge mig en guldtand i stället för en bentand!"

Sprundet var en liten lucka på stugugolvet, genom vilken man sopade ned smutsvattnet, då man skurade. Där man hade en smula blick och sinne för det snygga och sunda, hade man en ränna, som ledde från sprundet, genom stenfoten och ut på backen. Mycket vanligt var, att smutsvattnet helt enkelt leddes under golvet, där under årens lopp väldiga massor smuts hopades och förpestade luften i stugan. Än i dag, ehuru mycket sällan, kan man i en del norrländska stugor få se ovan beskrivna anordning.